A vízkőképződés elkerülése érdekében a villanybojlert rendszeresen kell karbantartani és tisztítani. Néhány hasznos tipp a vízkő elleni védekezéshez:

Mi az a vízkő?

A vízkő (más néven kalcium-karbonát, mészlerakódás vagy mészkőlerakódás) kemény, fehér színű, kristályos ásványi anyag, amely a vízben található kalcium- és magnézium-karbonátok kicsapódása révén keletkezik. A vízkő főként kemény vízben képződik, amely nagy mennyiségben tartalmaz kalcium és magnézium ionokat. A vízkő lerakódása jellemzően a vízforralókban, villanybojlerekben, csaptelepekben, zuhanyfejekben és egyéb vízfolyásokban fordul elő, amelyek gyakran érintkeznek kemény vízzel. A vízkő eltávolítása nehéz lehet, és ha nem tisztítják rendszeresen, akkor akár károsíthatja is a berendezéseket és csöveket, illetve csökkentheti azok hatékonyságát.

-Használjon vízlágyítót: A vízlágyítók csökkentik a vízben található kemény ásványi anyagok mennyiségét, ami csökkenti a vízkőképződést.
Vízlágyító készülékeket vásárolhat vagy bérelhet, de először ellenőrizze a helyi vízminőséget, hogy szükség van-e rá.

-Tisztítsa rendszeresen a villanybojlert: A rendszeres tisztítás és karbantartás segíthet a vízkőképződés megelőzésében. A karbantartás során eltávolítjuk a vízkövet és ellenőrizzük a bojler helyes működését és állapotát. Hívjon most vagy mentse el számunk későbbre, hogy rögtön tudja kihez kell fordulnia ha segítségre van szüksége villanybojlerével kapcsolatban.

-Használjon mágneses vízkezelőt: A mágneses vízkezelők a vízben található ásványi anyagokat átalakítják, ami megakadályozza a vízkőképződést.

-Tartsa a víz hőmérsékletét alacsonyabb szinten: A magas hőmérsékletű víz növeli a vízkőképződés esélyét, ezért ajánlott a víz hőmérsékletét alacsonyabb szinten tartani.

-Vizsgálja meg a víz minőségét: Ha a víz kemény, akkor nagyobb a vízkőképződés esélye. Ha kétségei vannak a víz minőségével kapcsolatban, forduljon a helyi vízszolgáltatóhoz, vagy kérje szakember segítségét.

-Külső fűtőszállal rendelkező villanybojlerrel könnyen csökkenthetjük a keletkező vízkő mennyiségét. Igaz ezek a bojlerek általában drágábbak de hatékonyságuk lassabban romlik, így takarékosabbak.

Ezekkel az egyszerű lépésekkel megóvhatja villanybojlerét a vízkőtől és hosszabb élettartamot biztosíthat számára.

A www.bojler.hu csapata profi segítséget nyújt és garanciát vállal munkáira így biztos lehet benne, hogy készüléke megfelelő szakmai kezek közé kerül villanybojler karbantartás vagy új villanybojler beépítése során.

A bojlerben rejtőző vízkő