A villanybojlerek a legtöbb háztartásban nélkülözhetetlenek, meleg vizet biztosítanak a napi tevékenységekhez, például a fürdéshez, takarításhoz és főzéshez. Azonban még ha a legjobb minőségű vízmelegítővel rendelkezik is, előfordulhat, hogy a rajta átfolyó víz nem olyan tiszta, mint gondolná. A vízben lévő ásványi anyagok és szennyeződések vízkőlerakódáshoz vezethetnek a vízmelegítőben. Ez számos problémát okozhat, például csökkentett hatékonyságot, megnövekedett energiafogyasztást, sőt a készülék idő előtti meghibásodását is.

A probléma leküzdésére sok lakástulajdonos polifoszfát szűrőket szerel fel a vízmelegítők mellé. Ezek a szűrők arról ismertek, hogy hatékonyan megakadályozzák a vízkő lerakódását és más típusú üledékképződést a vízmelegítőben. A polifoszfát szűrő felszerelése azonban csak az első lépés. Jó szokásokat is ki kell alakítania annak érdekében, hogy a szűrő optimálisan működjön és a legjobb eredményt nyújtsa.

Íme néhány jó tipp a BOJLER.HU-tól, amelyet követnie kell, ha polifoszfát szűrőt szerelt fel a vízmelegítő mellé:

Rendszeresen cserélje ki a szűrőpatront: A polifoszfát szűrők úgy működnek, hogy kis mennyiségű polifoszfátot engednek a vízbe, ami megakadályozza, hogy az ásványi anyagok a vízmelegítő falához tapadjanak. Idővel a szűrőpatron kimerül, és ki kell cserélni. Ügyeljen arra, hogy kövesse a gyártó által javasolt ütemtervet a szűrőpatron cseréjére az optimális teljesítmény biztosítása érdekében.

Tartsa tisztán a szűrőt: A szűrőpatron cseréje mellett rendszeresen tisztítsa meg a szűrőházat is. Az üledékek felhalmozódhatnak a házban, és eltömődést okozhatnak, vagy csökkenthetik a szűrő hatékonyságát. A házat egyszerűen vízzel leöblítheti.

A vízminőség ellenőrzése: Még polifoszfát szűrő esetén is fontos ellenőrizni a víz minőségét. Ez különösen fontos, ha változást észlel a víz ízében vagy illatában. Ha gyanítja, hogy a víz szennyezett, vagy a szűrő nem működik megfelelően, forduljon szakemberhez a probléma diagnosztizálásához.

Fontolja meg az egész házra kiterjedő szűrőrendszert: Bár a polifoszfát szűrők hatékonyan akadályozzák meg a vízkő lerakódását, nem távolítják el a vízben esetlegesen előforduló egyéb szennyeződéseket. Például egy egész ház szűrőrendszere eltávolíthatja a klórt, ólmot és egyéb szennyeződéseket. Ha aggódik a víz általános minősége miatt, fontolja meg egy egész házra kiterjedő szűrőrendszer telepítését a polifoszfát szűrőn kívül.

Gyakorolja a víztakarékosságot: A vízmelegítőn átfolyó víz mennyiségének csökkentése meghosszabbíthatja a szűrő és magának a vízmelegítőnek az élettartamát. Fontolja meg a rövidebb zuhanyozást, a szivárgások azonnali kijavítását, és a teljes mennyiségű ruhanemű és edények kiürítését.

Összefoglalva, a polifoszfát szűrő beszerelése a vízmelegítő mellé számos előnnyel járhat, de fontos a jó szokások kialakítása a szűrő optimális működése érdekében. A fent vázolt tippek betartásával megőrizheti vízmelegítőjét és szűrőjét a legjobb állapotban, és még évekig tiszta és hatékony melegvizet élvezhet.